Sunday, August 12, 2012

Perlu ke buat side income??


Setiap orang ada jawapan masing-masing kan. Whatever it is, moga setiap yang kita kerjakan di bawah rahmat Allah S.W.T. InsyaAllah….




Oklah kali ni, ida nak cerita pasal side income…. PERLU ATAU TAK BUAT SIDE INCOME? Uolllllllls rasa macam mana? Well, for me, memang perlu buat side income. Nak tau sebabnya…..zaman skrg nie sumanya perlukan duit…klu nak harapkan duit gaji saje….mana cukup ++++ kita yg tinggal kat bandar besar mcm KL nie…………

Reason2 nya….

1)   Saving




First thing is for saving. Kalau nak harapkan gaji, memang la boleh. Tapi mesti tak banyak kan? Silap hari bulan, duit gaji x smpt pun nak smpi next gaji…macam-macam la. Antaranya selalu yg kita ckpkan ‘bajet bulan ni lari la’, ‘duit aku dah habis la untuk bulan ni, terpaksa keluarkan duit saving’….mcm2 lah lagi.. Padahal, diri sendiri tak sedar pun macam mana duit boleh mengalir macam air. Tak kata kat sape-sape okay, kata kat diri sendiri je…. Mmg situasi nie ida pernah lalui…. So, nak solve benda ni, I’m start to do SIDE INCOME. Ye la, sampai bila nak jadi camni kan? Hujung bulan je, tak cukup duit. Lama-lama tension tau…


2)   Hutang

 

tengok, panjang list kan..


Nie lagi satu. Sapa yang takde hutang, takpe la kan. Tapi mesti uollllllllls pun ada hutang jugakkan…mesti duit gaji half darinya byr hutangkan???? Tp nak wat cmana klu x berhutang xde lah apa2 pun dlm kehidupang kita… tapi nie boleh diatasi klu kita ada backup financial…..
   
3)   Tolong Parents



Bila lagi kan kita nak tolong parents yang dari kita kecik, sampai kita besar, and dah ada keluarga sendiri pun, still ambil berat pasal kita. Tak pernah lokek untuk tolong kalau kita ada masalah apa-apa. Bila lagi nak balas jasa diorang? Macam-macam boleh buat nak gembirakan diorang, and lagi mudah kalau kita ada duit. Memang, duit tak mampu jamin kebahagiaan. Tapi dengan duit, kita boleh buat perkara yang buat kita happy. Ni la salah satu. Gembirakan parents selagi masih berkesempatan, jangan nanti bila dah terlambat baru nak buat. Time tu nanti, menyesal pun dah tak guna. Huhuhu.



Banyak lagi kan sebab kenapa perlu buat SIDE INCOME. Nak jadikan ekonomi keluarga lebih baik dari sekarang. Bagi yang still single, mungkin belum rasa. Tapi mcm ida yg dah ada family, baru tau macam mana duit tu sangat diperlukan. Untuk keperluan anak-anak, insurans (penting ni..), nak bagi pendidikan yang terbaik, semua tu perlukan duit kan? So, fikir-fikirkanlah….keputusan di tangan anda…
Terasa nak buat side income, cepat-cepat sms / call saya okay!! Sebab dgn biz nie bukan je duit yg kita dpt…tp boleh juga mewujudkan persahabatan dgn kwn2 yg berfikiran positif yg ingin mengubah kehidupan masing2…Sama-sama kita success…

 

012-3533940
irda_4678@yahoo.com

No comments:

Post a Comment